Voeding, als Levensmiddelentechnoloog ben ik er extra bewust van. Ik wil graag goed voor mijn lichaam zorgen. Maar wat is nou goed eten en wat niet? Vandaag geef ik mijn mening erover!

In deze nieuwe categorie Foodtalk zal ik om de zoveel tijd een stukje schrijven dat gaat over voeding. Nieuwe innovaties, nieuwe dingen die ik heb geleerd of gewoon om mijn mening te geven. Ik hoop dat jullie ze leuk vinden, mocht dat zo zijn, laat het dan weten in de reacties!

Als eerst wil ik laten weten, dat hoe ik eet niet voor iedereen werkt. Ik weet dat ik gezegend ben met een dun lijntje en ik weet dat niet iedereen dit heeft. Daarbij wil ik met deze blog het helemaal niet hebben over hoe ik vind dat jij zou moeten eten, maar hoe ik tegen eten aan kijk.

Laatste tijd zijn ‘leefstijlen’ als de Green Happiness hip. Ook ik heb geprobeerd om zo’n levensstijl aan te wennen: geen suiker, geen lactose en geen gluten. Waarom? Ik wilde de juiste modellenmaten hiermee krijgen. Al snel merkte ik dat het niks voor mij was, ik voelde me er niet prettig bij en leek juist aan te komen (wat niet erg is aangezien ik een sprietje was, maar tegenstrijdig met de goede maten krijgen). In die tijd keek ik ook heel erg naar E-nummers. In mijn ogen waren ze niet goed, want ik wilde zoveel mogelijk gezond en zo wist ik niet wat er precies in zat.

schijf-van-vijf
Bron: voedingscentrum.nl

Toen ik Levensmiddelentechnologie ging studeren veranderde mijn beeld helemaal. Ik kwam erachter dat je suiker nodig hebt en dat brood eten nodig is om voldoende vezels binnen te krijgen. Ook wat betreft E-nummers ben ik helemaal bekeerd: E-nummers zijn de meest gecontroleerde additieven in voedingsmiddelen. Staat een kleur- of smaakstof of hulpmiddel bij het produceren van de voeding niet op de “positive list” van additieven, dan mag het niet gebruikt worden. Ook dat je van sommige E-nummers kanker zou krijgen is uiterst onwaarschijnlijk, aangezien alle stoffen die “carcinogenic” zijn, verboden zijn. Helemaal niet gevaarlijk dus… als je ze met normale hoeveelheden inneemt. Een lerares van mij zegt ook altijd “dat alles ongezond voor je lichaam is, zolang je er maar een te grote dosis van eet”. Ik sta dan ook echt wel achter de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit zijn natuurlijk ook alleen  maar richtlijnen en daar ligt ook nog wel wat vrije ruimte om aan te passen op jouw lichaam.

Mijn eetpatroon

Maar hoe is mijn eetpatroon dan? Ik moet eerlijk bekennen dat ik echt geen heilig boontje ben qua eten, ik ben een echte zoetekauw. Als er koekjes of snoepjes of chocolade in huis is dan moet het op. Geloof me, dit kan echt géén kwaad, zolang je het maar niet elke dag doet. Daarnaast let ik er ook op dat ik wel voldoende beweeg, zodat het ook wel gecompenseerd wordt. Ook let ik er op dat ik voldoende vitamines en vocht binnenkrijg. Zuivel eet ik soms, maar zeker niet elke dag. Ik eet regelmatig uit pakjes, maar omdat ik koken leuk vind en de tijd ervoor heb maak ik de meeste tijd mijn avondeten met verse producten. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, at ik altijd eten bereid uit pakjes. Ben ik er slecht van geworden? Nee, zeker niet!

Al met al ben ik best trots op mijn eetpatroon, ik eet wat ik wil, wat ik kan en voel me goed. Daar is het waar het in mijn ogen uiteindelijk om draait. Dit is wat bij mij werkt! Wat ik wel ga proberen is om deze winter meer vitamines binnen te krijgen, omdat ik merk dat ik elke winter minder energie heb. Hopelijk kan ik het hiermee oplossen.

Als laatste wil ik meegeven dat er geen goed of slecht eetpatroon bestaat, zolang je je maar fit voelt en goed in je vel zit. Elk lichaam is uniek en daar hoort ook een uniek voedingspatroon bij!

Wat voor voedingspatroon werkt voor jou?

2 thoughts on “FOODTALK: mijn kijk op voeding”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *